Project: Santa Clara Valley Medical Center

project-santa-clara-slide-1

project-santa-clara-slide-2

Santa Clara Valley Medical Center

Location: Santa Clara, California

Sherwood has been working with the Office of Cheryl Barton on the development and first phase implementation of this 50-year master plan. During the master plan phase, Sherwood acted as master civil engineer, working toward long-term sustainable solutions for water conservation and reuse, central plant utilities, stormwater management, and the integration of green infrastructure into the landscape and circulation design. The first phase projects, which includes the redesign of streets, parking areas, pedestrian paths, and utilities, is the heart of the campus being re-envisioned to include an authentic landscape that promotes place-making and performative landscapes. This site’s inherent ​slope, accessibility and space ​constraints made decentralized stormwater treatment and management difficult to achieve while allowing for efficient​ and economical maintenance strategies​. Sherwood designed a bioretention area with the capacity to manage all of the project’s stormwater treatment needs plus an additional amount that will serve as a credit for future development.

css.php